image
Overige recepten

Overlap Paleo en koolhydraatarme recepten

Het Paleo dieet heeft heel veel overeenkomsten met koolhydraatarme recepten. Maar ook zijn er nog de nodige verschillen. Paleo is een levenswijze, maar dat geldt voor koolhydraatarm eten en drinken feitelijk ook. Toch is het moeilijk om het verschil duidelijk te maken. Vandaar dit artikel. Ontdek de overlap tussen Paleo en koolhydraatarme recepten en ervaar de verschillen.

Wat is koolhydraatarm eten en drinken?
Onder koolhydraatarm eten en drinken wordt verstaan dat je probeert koolhydraten in je voeding zoveel mogelijk te vermijden. Koolhydraten worden vaak gezien als de verborgen suikers en zijn de stoffen die je dikker maken. Door koolhydraten uit je voeding te weren kun je dus makkelijker afvallen, maar ook zijn er andere voordelen. Denk aan het afnemen van welvaartsziekten, zoals diabetes en een te hoge bloeddruk of een te hoog cholesterol. Koolhydraatarm eten kenmerkt zich door de aanwezigheid van veel vis, vlees en kip. Ook soja is een vast ingrediënt van koolhydraatarme voeding.

Wat is Paleo?
Het Paleo principe is een levensstijl die ons helemaal terugvoert naar het paleolithicum, een fase in de Steentijd. De mensen woonden nog in grotten, maakten zelf vuur en moesten jagen en verzamelen om aan voedsel te komen. En wie jaagt en verzamelt komt alleen maar pure, natuurlijke producten tegen: rood vlees, bessen, fruit, groenten en noten en zaden. Heerlijke producten die niet door een fabriek zijn behandeld. Het zijn dan ook onbewerkte producten die je in Paleo aantreft. Vaak zelfs zo expliciet dat de meeste supermarkten tekort schieten, maar wel bijzonder arm in koolhydraten en vrij van toegevoegde suikers.

Overeenkomsten tussen Paleo en koolhydraatarm eten en drinken
Er zijn dus redelijk veel overeenkomsten te ontdekken in Paleo recepten en koolhydraatarme recepten. Zo bevatten beide recepten nauwelijks koolhydraten, ga je bij zowel Paleo als bij koolhydraatarme recepten uit van vlees, vis, kip, kalkoen, ei, peulvruchten, noten en zaden en bereid je deze zo gevarieerd mogelijk. Ook wordt sporten en bewegen bij beide varianten aangeraden, omdat je daarmee tot nog meer effect zal komen.

Verschillen tussen Paleo en koolhydraatarm eten en drinken
Echter zijn er ook de nodige verschillen tussen Paleo en koolhydraatarme recepten. Paleo is vele malen strenger dan een koolhydraatarm dieet. Dat komt omdat je bij Paleo echt alleen maar onbewerkte producten mag gebruiken. Althans, als je een echt Paleo dieet aanhangt. Je moet dan vooral naar de groenteboer, de slager en de poelier voor je producten. Het kan niet zo zijn dat je bij de supermarkt je producten haalt, want daar is toch vaak iets van bewerking aan te pas gekomen.
Paleo zal dan ook veel duurder uitvallen dan een koolhydraatarm dieet. Wat drinken betreft mag je bij een Paleo dieet ook veel minder. Heel streng gezegd alleen maar water, misschien – als het dieet een beetje flexibel is – koffie en thee, maar daar houdt het wel bij op. Limonade, bier en wijn hadden ze in de Steentijd namelijk nog niet.

Kun je makkelijk overstappen?
Paleo is vrij streng, koolhydraatarm eten is vaak al voldoende. Mocht je dus willen overstappen van koolhydraatarm naar Paleo dan weet je dat het er een stuk strenger aan toe zal gaan. Op zich niet erg als dit jou naar je streefgewicht brengt. Andersom geldt dat het dure Paleo een stuk goedkoper kan op basis van gewoon koolhydraatarm eten en drinken. Je mag dan gewoon in de supermarkt je boodschappen doen en kunt gebruik maken van de acties. Hoewel vlees is voorverpakt en enigszins behandeld kan zijn, is het nog altijd een gezonde basis voor een goed koolhydraatarm recept. Je hoeft dus niet per sé met Paleo af te vallen. Ook verkeerd zou het zijn om aan te nemen dat Paleo de enige manier is om gewicht te verliezen.

LEAVE A REPLY