Wanneer je van suiker caramel wilt maken zijn er verschillende kookstadiums mogelijk. Elke kooktemperatuur geeft een andere uitharding van de suikersiroop. De verschillende fases om suiker te karameliseren staan hier uitgelegd. Maar hoe weet je nu op welke temperatuur de suiker is?

Water of Suikerthermometer

Je kunt de fase testen door een druppel suikersiroop in koud water te dompelen en te voelen tussen duim en wijsvinger. Wanneer je een betere indicatie wilt en exact wilt weten op welke temperatuur de suiker is, is het handig om met een suikerthermometer te werken.

Een suikerthermometer geeft exact aan welke temperatuur de suiker heeft en is dus onmisbaar wanneer je vaker suiker wilt karameliseren. Soms hebben ze een metalen klem om de thermometer vast te klemmen aan de zijkant van een pan waardoor de thermometer vastzit en niet in het suikermengsel valt. Wanneer je de thermometer alleen gebruikt om caramel te maken kan dat reuze handig zijn. Wanneer je de thermometer voor meer doeleinden in de keuken wilt gebruiken kan dat een nadeel zijn.

suikerthermometer

Let er in ieder geval op dat de suikerthermometer tot minimaal 180°C kan meten.

Kijk bijvoorbeeld eens bij fonQ voor zo’n praktische en mooie suikerthermometer.

Of natuurlijk op Bol.com